4

Ως ανεύρυσμα ορίζεται η μόνιμη εντοπισμένη διάταση μιας αρτηρίας, μεγαλύτερης τουλάχιστον κατά 50% της διαμέτρου της υπόλοιπης φυσιολογικής αρτηρίας του ίδιου ατόμου. Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μια μόνιμα διογκωμένη και εξασθενημένη περιοχή στην αορτή, δηλαδή στο μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί με αίμα το σώμα. Η αορτή εκτείνεται από την καρδιά μέσω του θώρακα μέχρι την κοιλιακή χώρα. Επειδή η αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής του αίματος σε όλο το σώμα, αν ένα ανεύρυσμα της αορτής σπάσει μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο αιμορραγία. Η κοιλιακή αορτή, δηλαδή το τμήμα της αορτής από το επίπεδο του άνω μέρους της κοιλιάς ως τον ομφαλό, είναι η πιο ευάλωτη στη δημιουργία ανευρύσματος μαζί με τις δύο κοινές λαγόνιες αρτηρίες στις οποίες διχάζεται, ενώ η συχνότερη εντόπισή του ανευρύσματος είναι κάτω από την έκφυση των νεφρικών αρτηριών.

ultra 2Διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να προκαλέσουν υπερλειτουργία ή υπολειτουργία αυτού. Όταν υπερλειτουργεί, τότε το σύνδρομο ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός και ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως νευρικότητα, απώλεια βάρους, εφίδρωση, ταχυκαρδία και αρρυθμίες. Όταν ο αδένας υπολειτουργεί τότε το σύνδρομο ονομάζεται υποθυρεοειδισμός, με κύρια χαρακτηριστικά τη νωθρότητα, τη βραδυκαρδία και ορισμένες φορές και την παχυσαρκία. Από την αντικειμενική εξέταση μπορεί να φανεί μια αύξηση μεγέθους του αδένα, δυσκολία στην κατάποση, βράγχος φωνής ή αναπνευστικός συριγμός. Όλα τα παραπάνω όταν διαπιστωθούν από τον κλινικό ιατρό – συνήθως ενδοκρινολόγο ή παθολόγο – θα οδηγήσουν τον ασθενή σε έναν βασικό αρχικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις και ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα, παραθυρεοειδών αδένων και τραχήλου.

holidohos 3Η χοληδόχος κύστη είναι ο χώρος αποθήκευσης της χολής, μιας ουσίας που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι) και χρησιμεύει στην πέψη των λιπαρών τροφών. Η χολή χύνεται από το ήπαρ προς το έντερο και συγκεκριμένα στο δωδεκαδάκτυλο μέσα από ένα σωλήνα που λέγεται χοληδόχος πόρος, στον οποίο καταλήγει ένα δίκτυο μικρότερων σωλήνων που βρίσκεται μέσα στο ήπαρ, τα χοληφόρα αγγεία. Η χοληδόχος κύστη είναι απλά κολλημένη στο ήπαρ αλλά δεν επικοινωνεί με αυτό απευθείας. Αντίθετα υπάρχει ένας άλλος σωλήνας, ο κυστικός πόρος ο οποίος συνδέει τη χοληδόχο κύστη με τον χοληδόχο πόρο. Όταν τρώμε η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει τη χολή στον κυστικό πόρο και από εκεί στο χοληδόχο πόρο και στο έντερο.

1Το υπερηχογράφημα του μαστού έχει αδιαμφισβήτητα αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση – πρόληψη μιας ευρείας γκάμας παθήσεων του μαστού, χωρίς να εξαιρείται από αυτές ο καρκίνος του μαστού. Το  υπερηχογράφημα είναι μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση με πολύ χαμηλό κόστος. Επιπλέον  δεν εκθέτει την εξεταζόμενη σε ιονίζουσα ακτινοβολία  και ως εκ τούτου μας παρέχει τη δυνατότητα της επαναληψημότητας σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να ταυτοποιήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια  ασαφών χαρακτήρων βλάβες, πριν καταφύγουμε σε πιο παρεμβατικές μεθόδους  . Ειδικότερα για τις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για διερεύνηση των παθήσεων του νεανικού μαστού.

mioskeletikou sisstimatosΤο υπερηχογράφημα αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης του μυοσκελετικού συστήματος χρησιμοποιώντας υπερήχους υψηλής ευκρίνειας και μηχανήματα τελευταίας γενιάς που συμβάλλουν στην ακριβέστερη και πιο αξιόπιστη απεικόνιση τενόντων, συνδέσμων, μυών, νεύρων και αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων. Στις περισσότερες προηγμένες χώρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διάγνωση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που αφορούν στις ειδικότητες της ορθοπαιδικής, της αθλητιατρικής και της ρευματολογίας και αποτελεί πλέον εξέταση πρώτης γραμμής για προβλήματα από τις περιφερικές αρθρώσεις. 

DopplerΟι καρωτίδες και οι σπονδυλικές αρτηρίες είναι οι βασικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Οι κοινές καρωτίδες– από μία σε κάθε πλευρά του λαιμού- είναι αρτηρίες που προέρχονται από το αορτικό τόξο και μέσω του τραχήλου φθάνουν στο κρανίο και τον εγκέφαλο. Κάθε κοινή καρωτίδα χωρίζεται σε έξω και έσω καρωτίδα οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα το πρόσωπο και τον εγκέφαλο αντίστοιχα. Σημαντικότερη από τις καρωτίδες θεωρείται η έσω καρωτίδα, επειδή το κύριο έργο της είναι η τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα και άρα με οξυγόνο. Η κατάσταση που μας απασχολεί περισσότερο όσο αφορά την παθολογία των καρωτίδων είναι η αθηρωματική ή αγγειακή ή αποφρακτική νόσος των καρωτίδων, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας πάνω από 60 ετών και είναι συχνότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της και σε μικρότερες ηλικίες.

prostatisΟ προστάτης είναι αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό (τελικό τμήμα του παχέος εντέρου), περιβάλλει την ουρήθρα και βοηθάει στην παραγωγή και αποθήκευση του σπέρματος. Ο προστάτης περιέχει πολλούς μικρούς αδένες, οι οποίοι παράγουν περίπου το 20% του υγρού του σπέρματος.Έχει μέγεθος και μορφολογία σαν ένα κάστανο. Από την ηλικία των 40-50 ετών αρχίζει και διογκώνεται κάτω από την επίδραση μίας ορμόνης (της λεγόμενης ανδρικής ορμόνης ) της τεστοστερόνης. Στην ηλικία των 50 ετών οι μισοί περίπου άνδρες έχουν μεγάλο (διογκωμένο) υπερτροφικό προστάτη. Στην ηλικία των 80 ετών το ποσοστό αυτό αγγίζει το 100%.

osxeoΤο όσχεο χωρίζεται σε δύο ημιόσχεα, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει τον όρχι, την επιδιδυμίδα και τον σπερματικό τόνο. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, αφορούν στο όσχεο. Ο υπέρηχος του οσχέου και το triplex οσχέου αποτελούν τις εξετάσεις πρώτης γραμμής για το σύνολο των καταστάσεων αυτών. Είναι εξετάσεις ανώδυνες, γρήγορες και αξιόπιστες και δίνουν άμεσα στον κλινικό ιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να θέσει τη σωστή διάγνωση σε προβλήματα που εντοπίζονται στο όσχεο. Υπάρχει μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων στο όσχεο όπως: Η υδροκήλη, δηλαδή η συλλογή υγρού στην κοιλότητα που περιβάλλει τους όρχεις και προκαλεί συνήθως ανώδυνη διόγκωση του οσχέου, ή αίσθημα βάρους ή τάσης.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Menu